هشدار صندوق بینالمللی پول درباره افزایش بدهی جهانی

صندوق بینالمللی پول (IMF) در جدیدترین گزارش خود با عنوان “گزارش نظارت مالی” نسبت به افزایش سریع سطح بدهی دولتی در سراسر جهان هشدار داده است.
بر اساس پیشبینیهای این گزارش، بدهی جهانی تا پایان سال جاری به بیش از ۱۰۰ تریلیون دلار خواهد رسید که این رقم نسبت به ۹۷ تریلیون دلار سال گذشته افزایش یافته است و نیمی از این افزایش ۳ تریلیون دلاری مربوط به ایالات متحده است.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی میکند که بدهی دولتها تا پایان سال به حدود ۹۳ درصد تولید ناخالص داخلی جهانی برسد و این رقم تا سال ۲۰۳۰ به نزدیک ۱۰۰ درصد خواهد رسید.
در این گزارش تأکید شده است که کشورها باید هر چه زودتر با ریسکهای بدهی خود مقابله کنند، زیرا بازگشت نرخ بهره باعث ایجاد فضایی برای اجرای اقدامات مالی محدودکننده میشود.
“با کاهش تورم و کاهش نرخهای سیاستگذاری از سوی بانکهای مرکزی، اقتصادها اکنون بهتر آمادهاند تا اثرات اقتصادی محدودیتهای مالی را تحمل کنند.
به تأخیر انداختن این موضوع میتواند هم پرهزینه و هم خطرناک باشد، زیرا اصلاحات لازم با گذشت زمان نیازمند توجه بیشتری است؛ تجربه نشان میدهد که بدهی بالا و کمبود برنامههای مالی معتبر میتواند واکنش منفی بازار را به همراه داشته باشد.”
این گزارش همچنین بر دشواری شناسایی دقیق تمام تعهدات دولتی تأکید کرده و هشدار میدهد که پیشبینیهای بدهی معمولاً بیش از حد خوشبینانه هستند.
صندوق بینالمللی پول همچنین اعلام کرده است که بر اساس مدل “بدهی در خطر” خود، در یک سناریوی شدید، بدهی عمومی جهانی میتواند در عرض سه سال به ۱۱۵ درصد تولید ناخالص داخلی برسد، به دلیل احتمال رشد ضعیفتر در شرایط مالی سخت و عوامل دیگر مانند تغییرات ناگهانی در سیاستها.
با وجود این خطرات، پیشبینی میشود هزینههای دولتی در واقع افزایش یابد.
“تحقیقات قبلی صندوق بینالمللی پول نشان داده است که مباحث مالی در سراسر طیف سیاسی به طور فزایندهای به سمت افزایش هزینهها متمایل شده است.
کشورها باید به طور فزایندهای هزینه بیشتری را برای مقابله با پیری جمعیت و مراقبتهای بهداشتی؛ انتقال سبز و سازگاری با تغییرات اقلیمی؛ و امنیت دفاعی و انرژی به دلیل تنشهای ژئوپولیتیکی فزاینده صرف کنند.”
در اوایل سال جاری، سازمان ملل نیز خواستار “اصلاحات فوری” در نظام مالی بینالمللی برای رسیدگی به نگرانیهای مربوط به افزایش بدهی عمومی شده بود که آن را به عنوان “بار رو به رشد بر prosperity جهانی” توصیف کرده است.